Ane
Bli gravid
Svangerskap
Fødsel
Baby
Amming og barnemat
Linker
Gjestebok/Forum
Søk i ammetaka
Kontakt

 

ANES BARNEHAGESTART

Generelle tips om en god barnehagestart

Utstyr til barnehagen

I tillegg til generelle tips til barnehagestarten, tenke jeg at jeg kunne skrive litt om våre første dager i barnehagen. Forløpig ser det ut til å gå riktig bra. Heldigvis!

 
Torsdag 4. august "Toårsdag" og barnehagestart
I dag er det akkurat to år siden vi laga Ane. Så på sett og vis så er hun vel to år i dag da... Lille Ane-organismen

Og så har hun begynt på barnehagen i dag!! En SA og en barnehagestart på en gang ble litt mye for denne mamman i går kveld, og jeg må bare innrømme at jeg grudde meg en hel del til i dag. Men det gikk som en drøm. I det vi kom inn kom det tre eldre jenter og tok tak i Ane og dro henne med seg bok i lekekroken. Der ga de henne masse leker og satt og fikla med det lange håret hennes, og Ane så ut til å stortrives! De voksne var ikke så veldig voksne, (jeg har litt sansen for at menn og unge damer passer ungen min) og de virka veldig hyggelige og flinke. Lokalene og beliggenheten er også super, så dette tror jeg blir bra.

Så lenge Ane fortsetter å trives så godt som hun åpenbart gjorde i dag, så kan jeg med hånda på hjertet si at dette føles HELT riktig. Jeg kan slappe av i visshet om at hun har det bra, og bruke tiden på skole og andre ting enn "bare" henne. Og det kommer til å gi overskudd som hun får nyte godt av.

Så alle dere som snart skal til pers, kan muligens roe dere litt. For når jeg takla dette så bra, så går det bra med dere også! Det er nemlig ofte verst for mødrene, i følge de i barnehagen. Og dessuten er det helt normalt at ettåringer tar barnehagestarten som en lek (bokstavelig talt) bl.a. fordi tidsperspektivet ikke er så godt utvikla enda.

I dag var vi der sammen alle tre i nesten 3 timer, og i morra skal jeg trekke meg litt mer tilbake, bl.a så de får prøve å legge henne.
 
Fredag 5. august Litt alene for første gang

Dag to er unnagjort og det gikk også veldig bra.
Vi hadde et ærend i dag tidlig som ikke kunne utsettes, og da sovna selvfølgelig Ane i bilen på turen... Så vi droppa sovinga i barnehagen i dag også, men hun rakk nesten tre timer der før vi pakka sammen og tok helg.

Vi starta sammen i dag også. Men det gikk så bra at da de skulle gå ut, vinka jeg hadet og gikk og satte meg i bilen og hørte på radio og spiste jordbær Etter en time gikk jeg inn, og ble mottatt av verdens blideste unge Etter en halvtimes tid skulle de spise og da gikk jeg igjen, så hun fikk spise alene med de andre.

Så avslutta vi med en halvtime sammen med hun som er den ansatte som har "spesialansvar" for Ane disse første dagene.

Dette går så bra at det er nesten litt skummelt. Når kommer reaksjonen?? På mandag skal hun få sove i barnehagen, så i helga skal vi passe på at hun sover i barnehagevogna her hjemme, så omgivelsene blir kjente første gangen de i barnehagen skal legge henne.

Jeg prata litt med barnehagen ang kort eller lang innkjøringsfase i dag, og de mente at vi er heldige som har så god tid. Skolen min begynner ikke før 17. august så vi har to uker på oss for å få overgangen til å gå greit. Og det mente de var bra. De omtalte den korte innkjøringsfasen som så mange "anbefaler" som litt trist, men nødvendig for mange som MÅ på jobb igjen. At vi har god mulighet til å få til 2-3 (4 kanskje, pga helga) dager der vi delvis er der sammen med henne, og så mange dager hvor hun er der alene, men bare ei kort stund mente de var bra.

Glidelåsen i (den arva) dressen til Ane slo seg vrang i dag, så den må fikses. Så langt ser må-skaffes-til-barnehagen-lista vår slik ut:

Soveplass Vi har kjøpt ei billig brukt vogn med full liggestilling. Den skal stå i barnehagen permanent, og tåler litt røff barnehagebruk uten at det blir noen krise.
Dress til uteleking Foreløpig har vi en tynn dress, etterhvert som det bli kaldere må vi skaffe noe litt mer solid.
Regnklær Her er en test (Pdf) (Fra 2004)
Noe å ha på føttene i både sommervær og plaskregn. Ane har akkurat begynt å gå, så nå har hun fått seg ordentlige sko, og støvler.
Innesko/tøfler for varme og sklisikring
Vannflaske som skal få stå i barnehagen (De ansatte ville gjerne ha det til bruk mellom måltidene + på tur)
Et lite lager av ekstra klær som skal ligge i barnehagen. Klærne bør merkes godt med navn og nummer med egna tusj eller navnelapper. Her og her får du kjøpt lapper på nett. (De siste har gratisprøver) Disse selger i tillegg vevde navnelapper

I tillegg må vi stille med bleier og solkrem

 
Mandag 8. august Sovna i vogna uten problemer!!!
Vi kom klokka ni, etter frokost hjemme. Vi ble mottatt av Anes "egen" barnehagetante. Så var vi inne sammen med noen barn og mange voksne i ca en time. Da var det tid for å gå ut. Jeg kledde på henne, vi gikk ut, jeg vinka hadet, klemte bittelitt, og gikk. Ikke en lyd fra Ane, så da kjørte jeg meg en tur.
Da jeg visste det var tid for mat og så soving ringte jeg, og spurte om de trodde hun vill sovne, men de var litt usikre, så vi avtalte at Anes egen "tante" skulle gjøre et forsøk, og så ringe meg for å fortelle om soving eller ikke. 30 minutter senere ringte hun, og fortalte at Ane hadde sovnet i vogna alene uten rugging, trilling og hyling!!!!! Dette hadde jeg håpa på, men ikke egentlig trodd på med tanke på hvor forferdelig vi har jobba med (dag)sovinga her hjemme. Måtte det bare vare!!

Avtalen var at de skulle ringe med det samme hun våkna, og så snart den telefonen kom, dro jeg for å hente henne. Til sammen hadde hun vel vært der i ca 6 timer faktisk. Hun sov i overkant av 2 av disse, og mellom en og to timer var vi der sammen. Jeg tror det var smart å være der litt sammen for det var tydelig at hun ikke følte seg helt hjemme med en gang nå etter helga. Men det gikk heldigvis fort over.

Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro om kort og lang innkjøringsfase lengere jeg. Vi har jo ikke vært så veldig mye sammen med henne egentlig, men vi har alltid vært så lenge sammen på morgenen at hun blir litt husvarm før jeg drar. Neste skritt må vel bli å "dumpe og dra" , for B-mennesket meg har neppe tid til masse kos og lek før skolen på morgenen i hele vinter...
 
Tirsdag 9.august. Kjappere avskjed.
Vi drøyde det litt i dag tidlig før vi dro, så vi var ikke i barnehagen før klokka var nærmere halv 10. Jeg kledde av henne, vi gikk inn, og etter at hun hadde sett seg rundt i 2 minutter, satte hun seg rett ned og lekte sammen med de andre barna. Etter 5 minutter dro jeg etter å ha sagt kjapt hadet og gitt henne en klem. Avtalen var som i går at de skulle legge henne og ringe når hun våkna. Alt hadde gått så griet og hunhadde sovet i tre timer!!
Klokka kvart på fire henta jeg henne, og da hun fikk se meg ble hun så glad at hun bare sto og lo og lo!

Nå tror jeg nesten "innkjøringa" er over. Jeg er forberedt på at det kan komme en reaksjon og dessuten må vi lære oss å gjøre leveringen om morgenen enda litt kjappere. Men dette går jo på skinner!
Måtte det vare!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Betingelser for bruk av Ammetaka.no