Ane
Bli gravid
Svangerskap
Fødsel
Baby
Amming og barnemat
Linker
Gjestebok/Forum
Søk i ammetåka
Kontakt

 

RITUALER VED BABYENS ANKOMST

Linker
Humanetisk forbund
Dåp i statskirka

 

 

 

 

At et nytt lite menneske blir født, er stort! Ikke minst for foreldre og slektninger og andre som står den lille nær. Og mange ønsker å samle familie og venner til ei markering.

Det vanligste i Norge er fortsatt dåp i regi av statskirka. Men humanetisk forbunds navnefest, og ulike religiøse markeringer er også vanlig. Dessuten fins det flere andre som tilbyr slike markeringer. Noen velger også å bare ha helt privat seremoni/selskap mens andre velger å ikke ha noe.

Navnefest
Det er humanetisk forbund som arrangerer navnefestene. Her er hva de skriver om seremonien:

Borgerlig navnefest er en seremoni for å feire at et barn er født og har fått et eget navn. Seremonien finner sted i rådhus, kultur- eller samfunnshus og inneholder musikk, sang, diktlesning og tale for dagen, varer ca én time. Barnet får en vakker minnetavle illustrert med Edvard Munchs maleri "Solen". Slektninger og venner er velkommen til å delta.

Borgerlig navnefest arrangeres av de fleste lokallag og er åpen for alle. Ingen blir medlem i Human-Etisk Forbund ved å delta i Navnefest. (Til forskjell fra dåp i kirken som innebærer at barnet blir innmeldt i Statskirken.)

Human-Etisk Forbund har også utarbeidet forslag til privat navnefest, der familie og venner samles for å ønske den lille velkommen.

Ønsker du informasjon om seremonitilbudet i ditt fylke ta kontakt med ditt fylkeslag.

Vi hadde navnefest for Ane på Ringve gård i Trondheim. Og til tross for plaskregn i oktober ble det en fin dag.
Seremonien foregikk på Ringve med korsang og diktlesning samt tale til barnet og foreldene. Det var 13 barn som deltok, deriblant et søskenpar.

Noen velger å bruke dåpskjole på navnefesten, men det føltes litt feil og vi ønska oss noe som kunne bli starten på en egen tradisjon. Jeg sydde kjole til Ane til dagen, og mamma sydde jakke. I fellesskap sydde vi også ei lue hvor vi felte inn et gammelt håndarbeid fra mammas familie. Nå ligger jakka og lua pent pakka bort, og venter på neste gang.

Selskapet holdt vi på et bedehus av alle ting like ved her vi bor. Enkel middag, og masse kaker til en hel haug med slekninger som ville dele dagen med oss. Det var veldig hyggelig å gjøre stas på Ane på denne måten!

Dåp
Her kan du lese mer om Den Norske Kirkes dåpsrituale

Barnevelsignelse
Frelsesarmeen tilbyr barnevelsignelse som et rituale for å markere den nye verdensborgerens ankomst.

Her er hva de skriver om det:

Mange foreldre, uavhengig av eget forhold til kristen tro, synes det er fint og trygt å kunne be om Guds velsignelse over barnet sitt.

Mange ønsker barnevelsignelse i Frelsesarmeen i tillegg til barnedåp eller navnefest.
Noen bruker barnevelsignelse i stedet for barnedåp
eller navnefest.
Barnevelsignelse er både for spedbarn og større barn, og det er en fin stund der man ber om Guds velsignelse over barnet og livet som ligger foran.

Verken barnet eller foreldrene behøver å være medlem av Frelsesarmeen for å benytte seg av dette tilbudet, og barnet blir heller ikke medlem av Frelsesarmeen gjennom barnevelsignelsen.

Foreldrene velger selv om barnevelsignelsen skal finne sted på en vanlig gudstjeneste eller en familiegudstjeneste, og kan komme med ønsker om sanger og programinnhold.

Foreldrene står fritt om de ønsker bønnefaddere for barnet eller ikke. Den lokale Frelsesarmémenigheten lover å be for barnet.

Andre?
Har du erfaring med andre seremonier må du gjerne sende meg en mail med noen ord og kanskje linker.

 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Betingelser for bruk av Ammetaka.no