Ane
Bli gravid
Svangerskap
Fødsel
Baby
Amming og barnemat
Linker
Gjestebok/Forum
Søk i ammetåka
Kontakt

 

NYBAKT MAMMA

Bekkenbunntrening
Amming
Stingene fra fødselen

Linker
Jordmorforeningen
St.Olavs - Barselposten
Helsenett

 

 

Jeg opplevde tida som nybakt mamma, som veldig voldsom. Livet var utrolig fantastisk flott, og jeg var nærmest i ekstase over det jeg hadde prestert. Men samtidig var det en psykisk og fysisk slitsom periode. Jeg hadde gjennomgått et lite helvete av en fødsel, og slet med ettervirkninger av den. Amminga var på samme måten.. Fantastisk å gi næring til MIN lille baby på den måten, men stitsom når sprengen kom og vortene ble såre. Det opplevdes forferdelig å bli vekt av en skrikende unge flere ganger hver natt når jeg var dønn sliten og bare ville sove, men deilig med all oppmerksomheten vi fikk når vi var ute. Så lenge folk ikke klådde på Ane og kommenerte puppene mine da...

Barselperioden varer i 6 uker. I gamle dager lå man på stas denne tida, mens andre tok seg av hjem, fjøs, og andre oppgaver. I dag er vel ikke dette så vanlig selv om det hadde vært deilig... Jeg var helt kjørt etter det maratonet fødselen hadde vært, og det krevde mye å komme i gang med amminga og stellet av den lille babyen. Regelverket i dag gir pappaen rett til to uker fri i forbindelse med fødselen, men det er opp til arbeidsgiver om de gir ham lønn i denne perioden. Dette syns jeg er veldig trist. Mange (oss inkludert) han ikke mulighet til å si fra seg to uker lønn på denne måten, og dermed går pappaen glipp av masse tid sammen med den nyfødte ungen sin, og mammaen går glipp av masse god omsorg og støtte. Som nybakte foreldre var det i denne perioden vi hadde brattest læringskurve. Heldigvis fikk vi pga en fin hjemmekontoravtale vært mye sammen, og vi fikk lære å bli foreldre sammen. Ved å endre regelverket på dette punktet slik at permisjonen blir med lønn, kan man bidra til å gi far og barn en god start. Og det er viktig om ikke barnet skal oppfattes som mors "private" anliggende. Hører dere det dere politikere som maser om delt fødselspermisjon? Her er det MYE likestilling å hente!!

Barselvisittene kan også være en prøvelse. Her er det bare en ting å gjøre: Sett grenser! Si at folk får komme, men bare på kort besøk. Og skal de ha kake får de ta med den selv. (Eller du kan bake i god tid før fødselen og tine i ovnen.)
Jeg syns også det var litt tøft med alle som hadde meninger om alt. Om amminga, om søvn, om Ane osv osv. Jeg var førstegangs og ganske usikker på mye. Og da er det litt slitsomt at folk sitter og tar tida på amminga og ber deg om å la ungen ligge når den skriker (det er jo så bra for lungene må vite...) Et godt tips jeg fikk for å unngå de nysgjerrige blikkene de første dagene mens ammesituasjonen er helt ny, var å lyve og si at du bare klarer å amme liggende, og så trekke deg tilbake til soverommet. Da får du forhåpentligvis være i fred ;)

 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Betingelser for bruk av Ammetaka.no