Ane
Bli gravid
Svangerskap
Fødsel
Baby
Amming og barnemat
Linker
Gjestebok/Forum
Søk i ammetåka
Kontakt

 

SKO

Skolinker
Om størrelser

Skobutikker
Kavat
Eurosko
Ecco
Zappos

Så mye vokser en barnefot i året:
1-2 år ca 20 mm.
2-3 år ca 15 mm.
3-5 år ca 10 mm.

Når du måler ei sko på foten, skal du legge til så mye i vokseplass:
10-15 mm, sandaler og tynnere sko
15-20 mm, støvler tykke vintersko
Ei side om størrelser på barnesko

 

Barnesko er så søtt!! Men når skal babyen begynne med det? Og hva er ei god sko? Her er noen tips.

Vi var på helsestasjon-barselgruppe med fysioterapeut, og hun hadde riktig bruk av sko til baby/barn som sin fanesak.
Hun sa for det første at det beste for en barnefot er å få være så mye naken som mulig. Bar hud gir godt feste, og det er ingenting som strammer og klemmer. Fordi dette kan bli litt kaldt vinterstid var antiskli-sokker en god nr 2. Det er ikke noe kjempepoeng å gi barna sko så fort de begynner å gå. Sklisokker duger lenge innendørs. Ute må gående barn ha sko på kalde dager selvsagt, og da var det viktig med gode sko.

Gode sko har en såle som er såpass myk at den bøyder seg ved tåa når barnet går. Men sålen skal ikke være så myk at skoa kan vris opp som en klut (Ta tak over hælen med den ene hånda og over tåa med den andre og vri. Da skal skoa ikke gi etter). Og for det tredje skal hælkappa være så hard at du ikke klarer å klemme den inn med tomlene. Det fins gode og dårlige sko i alle prisklasser.

Sko skal ikke arves, fordi alle sliter skoene litt ulikt. Og det å gå i ei sko som er slitt og dermed tilpassa en annen, kan forplante seg oppigjennom, og skade både foten og ryggen. Men hun mente det måtte gå an å bruke litt fornuft når det kom til reservepar som for det meste sto parkert i barnehagen, og pensko som kanskje ikke brukes mer enn en håndfull ganger pr barn.

Skoene skal ikke være for store fordi det vil føre til at barnet nå krumme tærne når det går. Det føles hemmende og ubehagelig, og kan skade på samme måte som feilslitte sko kan. For et lite barn å gå med ett nummer for store sko, mente hun kunne sammenliknes med for en voksen å gå med sko som er 4-5 nummer for store.

Min erfaring med antisklisokker er litt dårlig. Antisklien er sjelden særlig effektiv etter litt bruk, fordi det fester seg støv og skitt i gummien og antisklieffekten blir helt borte. Det er også et stort problem at de gummierte feltene under sokken ikke er store og mange nok. Jeg har enda ikke funnet sokker som har gummi under tærne, og da er det lett å skli når ungen står på tå eller driver med andre halvakrobatiske øvelser.

Det går an å få kjøpt antiskli på flaske (hos panduro) eller som stryk-på-motiv som kan brukes på strømper og strømpebukser . Det hjelper kanskje litt?

Skinntøfler er uansett et veldig stødig og godt alternativ. Det fins tøfler å få kjøpt der både sålen og resten av tøfelen er i mykt lær. Da slipper ungen å gå i stive sko hele tida (fysioterapeuten anbefalte jo ikke det), men får likevel godt feste i gulvet.
Robeez
og Alveslottet er to leverandører av slike tøfler som sitter svært godt fast på foten, og har glimrende antisklieffekt. Tøflene er ettersigende bortimot like i utforming og kvalitet. Vi har kjøpt fra Alveslottet og er storfornøyde med dem. Robeez har bedre utvalg, men Alveslottet er en god del billigere.Ane bruker dem i barnehagen og hjemme og de sitter som støpt på foten..
Hos Ohelene får du samme typen tøfler, men hun kan levere med pels på innsida, og påbrodert navn til de som vil ha det. Jeg lurer på å bestille tøfler med skinn inni som Ane kan ha på seg i vogna og i bilen i vinter når det blir kaldt.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Sist oppdatert 25.02.06 - Betingelser for bruk av Ammetaka.no