Ane
Bli gravid
Svangerskap
Fødsel
Baby
Amming og barnemat
Linker
Gjestebok/Forum
Søk i ammetåka
Kontakt

AMMING

Ammestillinger

Utstyr til amminga
Øke produksjonen
Melkas egenskaper
Såre brystvorter
Tette melkeganger

Brystbetennelse

Amming og kolikk
Overgangen til fast føde

Linker om amming
Ammehjelpen
Svenske ammehjelpen
Ask Lenore
Ammekomiteen (Dansk)
NAFIA
Hefte om amming (Pdf)

 

For en vellykket amming er det viktig at mor og barn får ro til å komme godt i gang med amminga i tida etter fødselen. Jeg hadde dessuten god nytte av å ha lest masse om amming før fødselen, + at jeg var fast bestemt på at det skulle gå bra. Det har ikke vært problemfritt, jeg har blant annet slitt masse med tette melkeganger, men jeg ammer enda (i september 05), og både Ane og jeg trives stort sett med amminga
 

Amning väcker känslor!!
Glädje, besvikelse, välbehag, aggression, lust, längtan, m.m. Amningen väcker känslor, därför att den är knuten till stora händelser i livet och är därför svår att se objektivt på.

Fra svenske amningshjälpen
 

For meg har amminga vært en naturlig og fin del av det å bli mor. Jeg var aldri i tvil om at jeg ville amme om jeg fikk det til. Og etterhvert som jeg forsto at det gikk greit klarte jeg å slappe mer av, og stole på at Ane fikk det hun trengte fra meg.
Det har ikke vært problemfritt. Men likevel er det i mine øyne noe nesten magisk over dette å amme sin egen unge. Først føde henne, og så gi henne næring og nærhet gjnnom amminga.
Ane har kost seg veldig med amminga. Brystet har vært verdens beste trøst, sovemedisin, og smertestiller.
Jeg fullamma til Ane var nesten 6 måneder, og ammer enda nå som vi har kommet til september-05. Nå får hun pupp 1-3 ganger pr dag, og ser ut til å trives godt med det. Målet var å amme over sommeren -05 for å gi henne litt ekstra beskyttelse i pollenallergi sesongen. Dessuten ønsket jeg å amme til vi gradvis har introdusert de fleste matvarene til henne. Dette for å utnytte morsmelkas positive egenskaper med tanke på matallergier. Nå hender det at hun selv ber om å få "puppa", og det er morsomt å se hvor ivrig hun er. Morsomt er det også å høre lydene hennes i det hun er i ferd med å få det hun vil ha. Det er nesten så hun ler. Kjempesøtt!

Jeg leste masse om amming mens jeg var gravid. Dessuten var jeg helt bombesikker på at Ane SKULLE få morsmelk så sant kroppen min produserte noe. Og jeg er sikker på at kunnskaper og pågangsmot er det som skal til for å lykkes med amminga. Melka forsvinner ikke av seg selv, og brystvortene bli mindre såre etterhver, og ungen får mer melk enn det det ser ut som hvis du forsøker å pumpe. Ammehjelpen er et gratis tilbud, og de er der for å hjelpe. Det er også oppretta flere ammepoliklinikker ved sykehus rundt omkring i landet som det går an å oppsøke for å få hjelp. Ikke nøl med det!

I tillegg tror jeg det er viktig å gjøre amminga til noe positivt. Selv om det til tider kan være beinhardt arbeid, og kanskje smertefullt om du skulle være uheldig å oppleve komplikasjoner, så er det en en fasinerende og flott fase av livet. Ungen din trenger deg. og du gir den nærhet og næring.
Gro Nylander skriver i "mamma for første gang" at når en sitter der midt på natta og ammer, og hele verden sover, og du er sliten sliten sliten, så forsøk likevel å ta vare på øyeblikket. Før du vet ordet av det er ungen konfirmert, og slettes ikke interessert i mammas omsorg...

Helsevesenets 10 skritt til vellykket amming etter fødselen 

  1. Ha en skriftlig ammestrategi som rutinemessig formidles til alt helsepersonell ved avdelingen
  2. Tilby opplæringen slik at det er mulig for personalet å følge denne strategien
  3. Bidra til å spre informasjon til gravide om fordelene ved brysternæring og om hva de kan gjøre for å få til ammingen
  4. Hjelpe mødrene til å gi bryst i løpet av en halvtime etter fødselen *
  5. Vise mødrene hvordan de skal amme og hvordan de kan opprettholde melkeproduksjonen selv om de midlertidig skilles fra sine barn
  6. Ikke gi nyfødte noen annen form for næring eller drikke enn morsmelk, unntatt når det er medisinsk grunn til det.
  7. Gi mor og barn anledning til å være sammen 24 timer i døgnet.
  8. Oppmuntre til amming etter behov, såkalt selv regulering.
  9. Unngå bruk av narresmokk eller flaske smokk til brystbarn, i alle fall til ammingen er veletablert.
  10. Bidra til å opprette ammehjelpsgrupper der slike ikke finnes, og henvise mødrene til dem etter utskrivningen.

* (Dette punktet er under omarbeidelse og bør sannsynligvis lyde omtrent slik: Sørg for at mor og barn etter en normal fødsel får ha uforstyrret hudkontakt i minst en time eller til det har skjedd en naturlig start på ammingen.)

 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Betingelser for bruk av Ammetaka.no