Ane
Bli gravid
Svangerskap
Fødsel
Baby
Amming og barnemat
Linker
Gjestebok/Forum
Søk i ammetåka
Kontakt

 

MORSMELKAS EGENSKAPER

 
 
 
 
 
 
 

 

Morsmelk er perfekt tilpassa mat til den lille babyen. Babyen får næring, nærhet, og kjempeviktige immunstoffer. I tillegg gir den det beste utgangspunkt for god utvikling av hjerne og syn blant annet.
Leger og forskere finner stadig nye positive sider ved morsmelka. En av de siste er at den trolig kan være med på å beskytte barnet mot diabetes!

Så amm i vei alle som kan!!

 

I morsmelken finnes protein, sukker og fett i perfekt avbalansert blanding som forandrer seg med barnets alder og behov

Fettet i morsmelken er spesielt gunstig for utviklingen av hjernen og synet.

Morsmelk inneholder ikke mye jern, men det jernet som er der tas veldig godt opp av barnets tarm, Mye bedre enn jern fra f.eks morsmelkserstatning. For høyt innhold av jern i mat til spedbarn kan gi oppblomstring av uønskede bakterier i tarmen. (F.eks gule stafylokokker.)

Morsmelken inneholder hormoner og vekstfaktore
r som gir ideell utvikling av tarmen

Morsmelken inneholder antistoffer som beskytter barnet mot en lang rekke infeksjoner

Redusert risiko for allergi og diabetes Ved morsmelkernæring de første seks månedene kan barnet få mildere og senere utbrudd av symptomer hvis de er disponert for allergi og lavere risiko for utvikling av sukkersyke senere i livet.
Den reduserte risikoen for sukkersyke henger sammen med at proteinene i kumelka er til forveksling like proteiner som fins på de cellene som lager insulin. Noen barn kan reagere på kumelkproteiner ved å lage antistoffer. De samme antistoffene passer til, og kan angripe de insulinproduserende cellene så de dør.

Mindre risiko for diare, forstoppelse og omgangsyke


Fravær av andre næringsstoffer er en viktig fordel ved å fullamme de første seks månedene. Den lille kroppen får optimale forhold for å ta opp gunstigte sort næring uten å måtte bruke krefter på å venne seg til annen mat

Ved inntak av alkohol
får morsmelka samme alkoholinnhold som mors blod. Det vil med andre ord si at om en ammende mamma drikker, så vil ungen i neste omgang drikke melk som inneholder eksempelvis 1‰. Når mamman er edru, er melka også "ren". Det har ingen hensikt og pumpe og kaste melk etter en fest (bortsett fra å pumpe for å lette på sprengen) bare fordi de dråpene var med på festen. Kroppen renser melka.

Ved røyking og snusing, vil melka inneholde tre ganger så mye nikotin som mammans blod. Det bør kanskje være en ekstra motivasjon for å stumpe røyken i ammeperioden. Dersom du ikke klarer å slutte, så kutt så kraftig du kan og rørg for å ta røyken like etter amming. Da rekker kroppen å kvitte seg med noe av nikotinet før neste runde med amming.
Det påstås at det er riktigere å amme ungen enn å gi erstatning, selv om du ikke klarer å stumpe røyken.

 
Her er innholdet i morsmelk og innholdet i morsmelkerstatning
Næringsstoff per 100 ml Morsmelk Morsmelkerstatning
Energi, kJ (kcal) 296 (71) 281(67)
Protein, g 1,3 1,5
Fett, g 4,1 3,4
Karbohydrater, g 7,2 7,6
Natrium, mg 15 16
Kalium, mg 58 66
Kalsium, mg 34 42
Jern, mg 0,1 0,8
Vitamin A, mikrog 58 63
Vitamin D, mikrogr 0,04 1,10
Vitamin C, mg 4 6
 
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Betingelser for bruk av Ammetaka.no