Ane
Bli gravid
Svangerskap
Fødsel
Baby
Amming og barnemat
Linker
Gjestebok/Forum
Søk i ammetåka
Kontakt

 

BARNEMATOPPSKRIFTER

Grøt
Brød
Pålegg
Middag
Frukt og bær
 
 
Økologiske urter gir god smak på middagen uten salt og andre tilsetningsstoffer.

 

Her er oppskrifter på noe av den maten vi har laga til Ane.
 
Grøt

Vi har kokt mye grøt selv til Ane, hovedsaklig av havre og hirse. Og så har vi blanda med det vi måtte ha for hånden av morsmelk, frukt, vitaminer, ulike fettkilder, maltekstrakt, kanel og etter hvert diverse melkeprodukter.

"Holle" er instantgrøt som består av kun økologisk korn + b vitaminer. Vi har brukt denne grøten mye sammen med diverse fruktmoser, morsmelk, osv. På denne måten får vi variert smaken på grøten fra måltid til måltid om vi vil det, og vi bestemmer selv hva den skal inneholde. Og med tanke på det ektremt høye sukkerinnholdet mange av de andre grøttypene har har vi sett på det som en stor fordel.

Det skal gå an å lage eget instantgrøt-pulver ved å bake brød som egner seg for barnemat (uten melk og salt f.eks), skjære det ferdige brødet i skiver, tørke det godt i komfyren på svak varme, og så male det i en blender el.l. Så kan det brukes som vanlig grøtpulver og blandes med andre ingredienser etter eget ønske.

Nå den siste tida har jeg begynt å gjøre det sånn at jeg koker en relativt stor kjele med grøt bestående av vann og havregryn (+ evt hirse). Så tar jeg det jeg trenger til ett måltid og setter resten i kjøleskapet i kjelen med tett lokk på. Så tar jeg av denne og varmer i mikroen når det er tid for et måltid. Til de helt yngste barna ville jeg nok ikke lagra mat på denne måten, men til den litt større ungen som spiser jord fra blomsterpotter og slikker på gulvet der alle går, er jeg ikke redd for å servere mat som ikke er helt 100% fersk. Et par døgn i kjøleskap tåles godt.

Små barn skal ha en del fett i maten. Vi har brukt både meierismør, rapsolje og Udos Choise. Meierismør gir god smak, mens de to andre er gode kilder til essensielle fettsyrer. Margarin bruker vi ikke. Det er delte meninger om margarin, men mange mener at margarin ikke nødvendigvis er gå gunstig helsemessig sett.

Morsmelk som brukes i grøt bør ikke kokes. Da ødelegges immunstoffene og enzymene i melka. Vær imidlertid klar over at enzymene i melka vil gjøre bryte ned grøten og gjøre den flytende etter ei stund. Dette unngås altså ved å koke melka, men da tapes mange av morsmelkas gode egenskaper. Det er viktig å ikke etterfylle med mer grøtpulver om grøten blir flytende av melka. Da blir det fort for kraftig kost for babymagen.

 
Havre og hirse-grøt (ca to porsjoner)
Dene starta vi med rundt 6 mnd alder

4-5 ss havregryn
4-5 ss hirseflak
En god skalk eple (gjerne et som ikke er så surt)
20 rosiner
1 ts smør eller olje
Vann (eller evt mm/mme)

Bland alt, så nær som smør/olje, og kok i ca 5 minutter. Mos med stavmikser og tilsett smør. Denne blir kjempegod! Havre og rosiner er bra for å holde magen i gang. Hirse er det masse jern i. Tilsett gjerne litt Weifa C for å lette jernopptaket.
Grøten kan bli litt seig når den moses med stavmikser. Dersom dette blir et problem kan det fikses ved å mose/male havre og hirse med stavmikser/blender før det kokes. Grøten blir også mindre seig om en lager den litt tykk og sper med litt kaldt vann etter mosing.
Grøt med avocado
Lag grøt av en eller annen sort. I den spiseklare grøten blander du inn en dæsj mosa avocado. Avocado er sunt, men smaker kanksje ikke så godt alene. (Ane spiser det også hun da. Lille gapatrasten min ) I litt søt grøt derimot blir det nammenam.
Moden avocado har imidlertid samme virkning på grøt som fersk morsmelk har. Det gjør grøten veldig tynntflytende etter ei stund.

 
Brød

I "kjøpabrød" er det en god del mer salt enn det som er ok for et lite barn. For å unngå at vi voksne må gå over til å spise salt- og smakløst brød, har mormora til Ane bakt eget til henne. Det har vi delt opp i skiver, og frosset i poser. Så tar vi opp bare akkurat det som trengs til et måltid, og timer det i brødristeren. Et tips når du skal bake til et lite barn er å bake brødet så høyt som mulig. Det blir mindre svinn når du skjærer bort skorpene på to store skiver enn om du skjærer bort på fire små.

Grove vafler
Et alternativ til brød kan være vaflerlagd på grovt mel. Oppskrifta under prøvde jeg på Ane da hun var 17 måneder, og det ble STOR suksess hos en ellers litt matlei unge. Jeg laga røra bare på slump, så du får prøve deg fram, men det skal vel stemme sånn ca.

3 egg (Det må være ekstra mye egg for å binde det grove melet)
2 små, fint revne gulrøtter
1 stort, fint revet eple (Hvis eplet er surt trengs det kanskje litt sukker/fruktose i tillegg)
Litt kanel
6 dl melk ca
Masse havregryn (2-3 dl kanskje?)
En liten neve sammalt hvete (jeg brukte grov)
3 ss hvetemel

Røra må få stå og svelle ei stund. Kanskje må du tilsette litt mer melk, for havregryna suger til seg MYE væske. Senk temperaturen på jernet litt om du har mulighet til det for å fa varmebehandla det grove melet litt ekstra.
Denne oppskrifta var nok til at det ble en smak på pappaen og meg til kvelds sammen med Ane, og til matpakken til Ane dagen etter.

Ane fikk vafler med hvitost, eller uten noe. Det var visst nammenam!

 
Pålegg
Godt moden avocado og baconost i blanding eller alene. (Jeg skjærer ei tynn skive moden avokado og smører den utover)
Fruktmos
Bare smør (det bruker vi av og til på tur og serverer fruktmos i tillegg)
Makrell i tomat (Gjerne den på tube. Veldig enkelt, og så lukter det ikke så innmari i kjøleskapet)
Smøreoster
Hvitost
Brunost (det er det eneste søte pålegget hun får.
Egg. (Helst som omelett eller speilegg fordi det ryr mindre enn kokt egg) Eggerøre med egg, litt melk, litt urtesalt og litt veldig fint snitta spinat var grønt, sunt og veldig godt!
 
Middag
Her er ei grunnoppskrift på babymiddag:

1 potet (ca 60 g)
ca 30 g grønnsak (f.eks. 1/2 gulrot)
ca 1/2 dl vann (eller morsmelk)
20-30 g kjøtt/fisk
En liten dært med smør eller god olje
 
Storfe og råris
Denne prøve vi første gangen da hun var 9 mnåneder. Den egner seg svært godt til frysing.

Råris (sånn upolert ris som har mye høyere fiber- og næringsinnhold enn den "vanlige" hvite)
Flatbiff av storfe (Spiller jo ingen rolle hvilken del av dyret det er da...)
Gulrot
Kålrabi
Provance krydder (urteblanding)
Vann
En stor klæsj m smør. (Og når jeg sier smør så mener jeg smør. Ikke sånn margarin guffe!)

Først kokte jeg risen. Den skal koke i 45 minutter, så den må kokes ferdig for seg selv.
Så kjørte jeg terninger av biffen i en sånn blender-aktig sak som hører til stavmikseren min med litt vann så den ble til deig.
Kutta opp gulrot og kålrabi. Blanda det hele (minus smør) i hop, og kokte det i 15 minutter, moste i blender-saken, tilsatte smør, og hadde på glass. Ris og andre kornsorter tåler jo frysing mye bedre enn potet, så jeg foretrekker det i mat som skal i fryseren.
 
Middag med kalv og div (ca 4 porsjoner)
Denne starta vi med da hun var 7-8 mnd
100 gram kalvekjøtt (kverna eller oppstkåret)
2 middels store gulrøtter
En god skalk kålrabi
Ca 1/4 liten broccoli
1/4 ts basilikum (tørka)
Vann
To never hirseflak
En dæsj olje/smør

Kok kjøtt, og terna grønnsaker + basilikum til det er mørt. Ikke bruk så mye vann at du må slå ut noe! Rør inn hirseflak + evt ekstra vann (det må være litt vann her altså, for hirsen trekker til seg nokså mye). La det koke i 5 minutter. Tilsett olje/smør, og mos med mikser.
Jeg har laga samme maten med poteter i stedet for hirse, og det blir også bra. Men mat med potet er ikke bra å fryse syns jeg, men Ane ser ut til å spise det også.
 
Tomat og kjøttsaus (Mange porsjoner)
Denne starta vi med da hun var 7 måneder

400g kverna kalvekjøtt
1 middels stor løk
3 fedd hvitløk
2 bokser hermetiske tomater
En dæsj tomatpurè
2 ts fruktose
Litt pepper
Oregano
Basilikum

Mikses i hop og kokes godt i jerngryte. Den blir ganske flytende, så kok det uten lokk så noe av vannet damper bort. Med litt ekstra salt er dette god voksenmat også. Det som er greit med denne er at det er relativt enkelt å få tak i økologiske ingredienser om en ønsker det. (Kanskje med unntak av øko kalv. Det er vel ikke standard på Prix akurat...)

Ane har fått dette servert på flere måter. Sammen med råris (upolert ris) og mais. (Moste alt med stavmikser) Den andre gangen skar jeg en potet og ei gulrot i tynne skiver og kokte det i 2-3 minutter. Så tilsatte jeg 2-3 ss kjøttsaus og mosa med stavmikser. Den siste var nok den mest populære, for det ble så fin konsistens på den. Nå har jeg frosset sausen i klatter (2-3 ss) på en tallerken og så flytta jeg de over i en isboks da de var stivna. Nå bør det gå an å lage hjemmelagd mat på under 10 minutter.
Nå ved ett års alder lager jeg denne og serverer sammen med pasta. Det kan nok være litt surt, men med litt maispurre i blir den mildere.
 
Grønnsaksmiks til diverse middager
1 kg gulrot
1 kg kålrabi
0,5 kg broccoli
En halv fennikel (ca)

Kokes passe mørt, moses med potetstapper (eller med blender/stavmikser for finene konsistens) og fryses i posjoner. (Muffinsformbrett fungerte kjempefint) Da har du fiks ferdige grønnsaker til middagen. Tines og blandes med kjøtt/fisk/potet/pasta/ris......
 

Laks med spinat og mais (Nok til 2 porsjoner ca )
Dene fikk Ane første gangen da hun var 11/5 mnd gammel

En schvær potet
Ei god ss frossen, most og sammenpressa spinat (en klump fra en pose)
En neve frosne maiskorn
En lang og middels stor stilk broccoli
Ei halv stor gulrot
En liten bit kålrabi
100 gram laksefilet (eller annen fisk)
Urteblanding til fisk.
Vann
En dæsj smør og bittelitt havsalt for snakens skyld

Kok poteten. Har du det travelt, så skrell poteten, skjær den i tynne skiver og kok den i ørlite vann i 5-6 minutter. I mellomtida tar du kålrabi, gulrot, broccoli, mais og spinat. Renser det, og skjærer det som trenger det i små biter. Mos alle grønnsakene med stavmikser, blender el.l. Ta potetene ut av kjelen. Bland grønnsaksmosen med urter og potetvannet + evt litt mer vann i kjelen du brukte til potetene. Legg i fisken og kok til fisken er ferdig. (Med frossen filet rett fra fyseren tar det 5-6 minutter.) Tilsett evt bittelitt salt.
Mål/vei opp så mye som du trenger av fisk/grønnsaker og potet og mos det sammen på en tallerken med litt smør. Grønnsaakene blir finmosa, men fisken og potetene gir litt tyggemotstand.

 
Potet og grønnsaksmos
Ane har blitt 17 måneder, og har masse vilje... Og grønnsaker er ikke det letteste å få i henne. Men det er jo viktig, så da jukser vi litt.Både med gulrot i vaflene og med denne potet og grønnsaksmosen. Den er smakfull og går ned på høykant sammen med kjøtt eller fisk

1 nokså stor potet
2 Broccolibuketter
En halv gulrot
En liten bit knollselleri
Litt vann
Noen ts fløte, eller melk + smør
Bittelitt (urte)salt +
tørka eller friske urter.

Varier gjerne med kålrabi, fennikel, rødbeter osv.
Kutt i biter. Kok poteten nesten ferdig.Bruk så lite vann som mulig. Tilsett grønnsakene + urtene. Kok et par minutter. Ta ut alt minus poteten og kjør det med blender til det er fint kutta (men ikke helt finmosa) Mos poteten med gaffel (da unngår du at mosen blir seig samtidig som det blir litt biter). Bland poteter og grønnsaker. Spe med kokevannet + evt melk eller fløte. (Tilsett litt smør om du bruker melk) Salt forsiktig.
 
Frukt og bær
Fruktmos kan være hardt til magen og bær helst kokes i begynnelsen. Unntaket er banan og avocado som kan skrapes med skje og gis "rått"

Det går fint å koke frukt og bær selv. Kok i så lite vann at du ikke trenger å helle av noe før frukta skal kokes. Og kok ikke for lenge. På denne måten forsvinner det ikke så mye vitaminer.
Vi har dessuten brukt en god del fruktmos fra beger fra Hipp. Den fins i to varianter eple/pære og eple/banan/fersken, er økologisk, og er helt genial på tur og som pålegg!

Etterhver som ungen vokser til, tåler magen stadig mer. Tynne tynne skiver av eple er godt og rimelig sikkert med tanke på "sette i halsen-problematikken"
Bær er gode kilder til antioksidanter. Skogsbær fra frysedisken er godt i grøten eller som smoothie.

Blåbær/eplesmoothie
2 ss skogsbær rett fra fryseren
1 dl Biola
Et halvt eple

Kjøres med stavmikser/blender. Værsågod å gris
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Betingelser for bruk av Ammetaka.no