Ane
Bli gravid
Svangerskap
Fødsel
Baby
Amming og barnemat
Linker
Gjestebok/Forum
Søk i ammetåka
Kontakt

 

TETTE MELKEGANGER OG MELKESTASE

Aktuelle linker
Ammehjelpen
Doktor Online

 

 

 

 

Tette melkeganger er noe dritt!!! Det er vondt, frustrerende, kan gi brystbetennelse, og kommer gjerne igjen og igjen og igjen...
Forskjellen på tette melkeganger og melkestase er at med tette melkeganger er det noen melkeganger som ikke lar seg tømme, mens med melkestase står det melk i hele eller store deler av brystet som ikke vil ut. Behandlinga skal imidlertid være den samme. I alle fall den behandlinga du kan gjøre selv.

Forebygging er viktig.
-Hold deg varm. Hender og brystene er spesielt viktige. Bruk hansker om du må i fryseren, og bruk gjerne ammeinnlegg i ull hele tiden.
-Ikke la det gå for lenge mellom hver gang du får tømt brystet
-Pass på så du ikke får skikkelig melkespreng.
-Ikke bruk BH med spiler eller andre ting som klemmer på punkter på brystet. (Melkeoppsamlere f.eks)
-Ikke dytt brystet unna barnets nese mens du ammer. Dersom dette er nødvendig for at barnet skal få puste, så er ammestillingen feil.

Lecitin skal virke forebyggende dersom det tas daglig. (1200mg 3-4 ganger/døgn i følge denne siden) I tillegg har jeg hørt at det skal hjelpe å holde seg unna melkefett, men dette vet jeg ikke om stemmer.

Til tross for at jeg forsøker å passe meg, går jeg tett støtt og stadig. Men jeg har etterhvert kommet fram til at følgende "kur" fungerer tålelig bra.
-Varm opp brystet. Enten ved å legge på en oppvarma rispose el.l. eller ved å stå bøyd over den oljefylte ovnen vår. Eller rett og slett ved å gå i dusjen. Da blir resten av kroppen god og varm også (og det er viktig at du ikke fryser på kroppen selv om brystet er varmt
-Mens jeg varmer opp brystet masserer jeg det. Først forsiktig og etterhvert litt mer bestemt. Jeg bruker ofte litt olje eller lotion, men passer på at jeg ikke smører inn brystvorta med noe som smaker blæ. Vær forsiktig så du ikke masserer så hardt at du skader vevet i brystet!!!
-Når jeg har blitt varm og brystet er massert så det er blitt litt mykere, bruker jeg oxytosin i sprayform (Syntocinon nesespray) for å gi utdrivinga en ekstra puff.
- Når jeg så skal amme er det viktig at hun er våken og ivrig så hun gidder å jobbe litt. Jeg får ikke til å bruke pumpa når puppen er tett, men for den som klarer er det selvsagt et alternativ
-Ungen tømmer bystet mest effektivt på den sida der haka er, så det kan være en fordel å forsøke å få til det. Ei anna god stilling er å stå bøyd over ungen som ligger på ryggen på gulvet eller i senga f.eks. Å amme liggende er den stillinga som tømmer brystet dårligst hos meg i alle fall, så samme hvor trøtt jeg er om natta må jeg sette meg skikkelig opp.

Hs meg har spesielt det høyre brystet gått tett igjen og igjen og igjen. Problemet har vært de små tynne melkegangene i brystvorta som ikke har tålt runder med skikkelig melkespreng og så har det satt seg propper i dem. Enkelte har tendens til at melka koagulerer i brystet, og jeg er nok en av dem. Jeg har vært hos lege flere ganger, og to av legene har forsøkt å skjære i den hvite prikker som kommer når melkegangene går tett. Det anbefales ikke!! Det er vondt i lange tider, fordi såpas dype sår på ei brystvorte som er i bruk ikke får ro til å gro. Dessuten er ikke dette en anbefalt måte å få ordna opp i plagene på fordi det rett og slett ikke hjelper.
Jeg har var enkelte anledninger tatt ei nål og pirka litt ytterst i den hvite prikken, og flere ganger har jeg pplevt at spruten står etter at jeg har laga åpning til melka som står bak og stanger. Jeg vil vel ikke anbefale det akkurat, for det kan være småskummelt å lage sår på brystvorta. Det er vond og kan gi infeksjoner i brystet. Men det har altså hjulpet meg et par ganger.

Et kjerringråd mot tette melkeganger er å kjevle eller stryke kålblader og så pakke inn brystet i disse.

Hvis det overhodet ikke er mulig å få tømt brystet, må en søke legehjelp fordi tette melkeganger kan bli begynnelsen på en brystbetennelse. Flere sykehus har nå oppretta ammepoliklinikker hvor ammende mødre kan komme inn uten å bestille time på forhånd og få hjelp med ammeproblemer.

Blir det virkelig krise, og brystet nekter å la seg tømme kan det bli aktuelt å operere inn dren. Jeg har imidlertid opplevd spreng som etterhvert ble så enorm at jeg oppsøkte lege for å få hjelp. Men legen ba meg gå hjem og vente til det ble betennelse, da kunne hun hjelpe med å operere inn dren... I dette tilfellet endte det med at kroppen sugde tilbake melka fra de områdene (hele undersida av det ene brystet) som var gått tett. Etterhvert som trykket letta, kom det i gang igjen, og jeg slapp betennelse. Så selv om det var VONDT og skummelt mens det sto på, ordna kroppen opp i problemene uten at puppen sprakk ;) Heldigvis.

 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Betingelser for bruk av Ammetaka.no