Ane
Bli gravid
Svangerskap
Fødsel
Baby
Amming og barnemat
Linker
Gjestebok
Søk i ammetåka
Kontakt

 

FOTOTIPS

Fototips fra Sony

 
 


 

 

Det aller beste tipset er kanskje å ta masse bilder. Da blir det som regel noen gode, og dessuten venner barna seg på at kameraet er framme, så de ikke stivner og gjør seg til så mye som hvis de ser det bare en sjelden gang i blant

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vi fotograferer for det meste digitalt og er godt fornøyde med det. De to største fordelene slik jeg ser det er at vi kan ta nærmest ubegrensa med bilder. Det er jo bare å slette de dårlige etterhvert. Så lenge man ikke faller for fristelsen til å se på og slette bilder mens man tar bilder så... Da gå mye tid tapt, og før man er ferdig er ungen lei og motivet er borte.
Den andre store fordelen er at det blir veldig llett å dele bilder med venner og kjente som har internett tilgang. Skulle du likevel være av den sorten som faktisk får satt bildene i vakre album, er det bare å sende inn og få tilsendt papirkopier.

Alle bildene våre ligger lagra på PC og CD sortert i mapper med dato, og tre ord om hva vi gjorde og hvor vi var den dagen. Etter en tid er det ikke så godt å huske hva vi gjorde de ulike dagene, så det er lurt å gjøre dette MINST en gang i uka *klok av skade*...

Vi skal nå kjøpe nytt digitalkamera, og med ett års hobby-babyfotografering bak meg er dette punkter som er viktige når vi skal velge hvilket vi skal kjøpe:
*Kameraet må lagre bildene raskt, så det kjapt er klart til å ta neste bilde. Er det ikke det har motivet trolig krabbet sin veg...
*Kameraet må ikke gi lys eller lyd fra seg før bildet tas. Det fanger barnets oppmerksomhet, og ødelegger muligheten til å ta fine bilder av et barn som er opptatt med helt andre ting enn å bli fotografert. Jeg kjenner ei lita jente som alltid blunker og myser FØR blitzen kommer fordi kameraets autofokus gir fra seg et rødt hjelpelys, og klok av skade vet hun at snart kommer det et skraftig lysglint. Mange ganger kan lyd og lys slåes av, men sjekk at det ikke reduserer bildekvaliteten.
*Fordi jeg tar bilder "hver dag, hele tiden" vil jeg ha et batteri som kan lades opp utenfor kameraet. Da kan man kjøpe to batterier, og kan bruke kameraet mens det ene batteriet lades. Det kameraet vi har i dag
*Kameraet må ha autofokus, lukkerhastighet, blitz som takler å ta bilder av barn i farta, gjerne innendørs i litt dårlig lys. Men også gi gode bilder utendøst selvsagt!


Her er ei liste med tips som jeg har samla fra "rundtomkring"

1. Bruk blits også i dagslys. Da unngår du skygger.

2. Det beste lyset for fotografering er ute i overskyet vær eller i skyggen på godværsdager.

3. Ikke ta bilder rett mot sola. Da kan du få merkelige flekker på bildet pga at sola treffer glasset i linsa.

4.Ikke bruk zoomen om du ikke må. Du får bedre bilder ved å gå nærmere.

5. Ha fokus på hodet. Du trenger ikke fotografere hele personen hver gang.

6. Ikke still opp personen(e) og få dem til å smile og se i kameraet hver gang. Mange av de fineste bildene våre er de som viser Ane "in action"

7. Ta mange bilder, og bruk kameraet ofte.

8. Skal du ta bilde av et barn, så vil det ofte lønne seg å sette seg ned så kameraet kommer i omtrent samme høyde som hodet til barnet. Da klarer du å fange ansiktsuttrykkene og barnets perspektiv mye bedre.

9. Ikke bruk tid på å slette og se på bildet bak på digitalkameraet mens du holder på. Da mister du masse tid, og det er slettes ikke sikkert at motiver er det lenger når du ser opp igjen.

Portrettfotografering

Husk: dette er bare en smørbrødliste. Vær ikke redd for å prøve dine egne ideer.

·        Gå nærmere
·        Fokuser på øynene
·        Bruk eksisterende belysning (lamper, solen, gatelys)
·        Bruk indirekte blitzlys hvis du kan
·        Sett portrettobjektet inn i naturlige omgivelser
·        Bruk en nøytral/diskret bakgrunn
·        Sørg for at bakgrunnen blir utvisket (sløret)
·        Prøv å få frem ”glimtet” i øynene
·        Skal motivet smile: få smilemusklene til å slappe av.
·        Se etter og bruk portrettobjektets vakreste trekk.
·        Bruk motivet for å fremstille et bilde slik DU vil ha det

Dette har jeg kopiert fra ei side en gang for flere år siden, men husker ikke hvilken! Har du skrevet det? Send meg en mail!

 
 
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Betingelser for bruk av Ammetaka.no