Ane
Bli gravid
Svangerskap
Fødsel
Baby
Amming og barnemat
Linker
Gjestebok
Søk i ammetåka
Kontakt

 

FINN EGGLØSNINGA

Ovusoft - En metode for å lære seg sin egen syklus og fertilitet
Eggløsningskalkulator

 

 

Det kan være greit å vite omtrent når eggløsninga (EL) kommer, for å optimalisere sjansen for å treffe det rette tidspunktet. Her følger ei liste over symptomer. Teste ved å tisse på en eggløsningstest kan man jo også gjøre. Det finnes en halv million tilbydere av eggløsningstester på internett.

Selv om man gjør seg kjent med sin egen kropp og legger merke til symptomer på EL, trenger man slett ikke vite når eggløsninga er der for å lage et barn. For friske par som ikke har noen grunn til å tro at de skal streve med å få til å lage en unge, ville jeg tatt dette med stor ro, og ikke målt temp og tissa på pinne for å finne tidspunktet.

Dersom det går et år med jevnlige samleier rundt EL uten bruk av noen form for prevensjonsmidler/-metoder, er det anbefalt å søke lege for å komme i gang med utredning av årsak for det manglende svangerskapet. For de fleste er det bare snakk om at man trenger enda litt mer tid, mens for andre kan det bli behov for litt eller mye hjelp i form av f.eks inngrep eller medikamentell behandling før svangerskapet sitter. Så selv om alle symptomene nedenfor ser ut til å dukke opp, så vær ikke redd for å søke legehjelp dersom det tar alt for lang tid før dere lykkes.

 

Økt sexlyst- Ganske logisk spør du meg. Det må et samleie til for å lage et barn (på naturmetoden), og da er det vel greit å ha lyst til å gjøre det...

Eggløsningssmerter-Noen kjenner smerter eller murringer i underlivet rundt tida for forventa EL. Ikke alle har det, og hos de som har varierer smertene både i styrke og i karrakter.

Temperatur- I løpet av en syklus svinger kroppstemperaturen pga hormonpåvirkning litt. For å få en oversikt over temperatur som er så oversiktlig at man kan stole på den i forbindelse med babylaging, må man måle tempen med en gang man våkner, før man står opp, etter minst 3-4 timers sammenhengense søvn, og lage en graf over tallene man får. Det er også viktig å ta hensyn til feber, alkoholinntak og andre faktorer som kan påvirke temperaturen hit eller dit. Mer om måling og kurver finner du her.

Eggløsningsslim - Det er ikke sikkert du har tenkt over det, men i løpet av en syklus skifter utloden karakter mange ganger. Mensen er noe for seg selv selvsagt. Men det kommer jo litt væske ellers i syklusen også. Hva som er normal mengde, konsistens mm, varierer fra person til person og fra dag til dag i en syklus. Men rundt eggløsninga blir gjerne utfloden seigere, glattere, og øker i mengde for en del. Eggløsningsslimet er ikke så helt ulikt eggehvite i konsistens. Dette eggløsningsslimet har sikkert flere funksjoner, men en av dem er at det er med på å skape et gunstig miljø for de sædcellene som kjemper seg oppover i systemet på veg mot det modne egget. Å bruke glidemiddel under samleie ved eggløsning kan redusere sjansen for å bli gravid, fordi dette optimale miljøet som eggløsningsslimet danner blir ødelagt av glidemiddelet.

Forandringer i livmortappen - Oppi skjeden fines livmortappen. Det er den nederste delen av livmora og livmorhalsen, og den vegen sædcellene må inn for å befrukte egget. Den står som en sylinder ned fra innerst i skjeden, og midt på tuppen av den skal man kunne kjenne ei lita grop. I den gropa er åpningen. Under det meste av syklusen er denne så tett lukka som kroppen kan klare å få til, for å beskytte mot inntrenging av bakterier og andre ulumskheter som kan føre til infeksjoner. Men to ganger i syklusen åpner denne seg litt. Det er under menstruasjon, for å slippe menstruasjonsvæska ut, og under EL, for å gi sædcellene en inngang. Livmortappen finner du ved å undersøke deg selv opp i skjeden med en finger (pass på at du er nøye med håndhygienen, og at du ikke skader deg selv på lange/skarpe negler.) Det meste av syklusen er tuppen av livmortappen som sagt lukka og tett, og har konsistens omtrent som en nesetipp. Like før og under mens og eggløsning blir den mykere, og åpningen føles rett og slett åpnere.
Dersom syklusen ender i et svangerskap kan også det kjennes på livmortappen. Da trekker den seg gjerne opp og bøyer seg bakover, samtidig som den føles tett lukka og får en merkelig konsistens. Hard inni og myk uttapå. Vanskelig å forklare, og dessuten er den eneste måten å bli kjent med sin egen kropp på å følge med over tid. Da vil man merke forandringene ganske godt.

Datamaskiner som viser EL - På samme måte som at prevensjonsmidlene Persona og Ladycomp forteller deg når du har sikre preioder slik at du kan bruke opplysningene fra maskina som prevensjon, kan de selvsagt brukes motsatt. Har man samleie på det som maskina beskriver som usikre dager er "faren for" at man treffer EL nokså stor.

 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sist oppdatert 19.03.07 - Betingelser for bruk av Ammetaka.no